hu en
Haraszthy200 Festival

„Báró” Haraszthy Ágoston élete és munkássága – színjáték

Haraszthy Ágoston 1812. augusztus 30-án született Magyarországon. 22 éves korában megismerkedett a menekült lengyel nemesi családból származó Dedinszky Eleonórával, akit feleségül vett. 1835-ben született meg első fiuk, Géza, őt követte Árpád fia és leánya.

Nagyravágyó ember lévén, 1839-ben, 27 éves korában, feleségét és három gyermekét az óhazában hagyva, unokatestvérével, Halász Károllyal, útra kelt Európán és Anglián keresztül, hogy a „Sámson” nevű postahajón Amerikába jusson. Wisconsinban lesz az első tengerentúli otthona. Károllyal sokat vadásznak. A hegyes vidék és a Dunára emlékeztető folyó rabul ejtette őket... Földet vásároltak és Wisconsinban egy Haraszthy nevű települést álmodtak meg, amelyet ma Sauk Citynek hívnak.

Haraszthy200 FestivalHaraszthy hamarosan visszatért Magyarországra és magával hozta nemcsak feleségét és három gyermekét, de édesanyját és édesapját is. „Amerika a lehetőségek hazája”, mondta nekik. A „wisconsini szüret” előtt a kaliforniai aranyláz sokakat vonzott... Haraszthy Ágoston közölte a családdal, „Megyünk Kaliforniába, de a mi célunk a szőlőskert San Diegóban, nem a kaliforniai arany, az egész évi meleg éghajlat lesz az én örömöm!”

Kilenc hónapi utazással és 2500 mérföld után az óceánban gyönyörködhettek a San Diegó-i hegyekről. Haraszthyék földet vásároltak és szőlőskertet létesítettek. Haraszthy Ágostont rendőrfőnökké (sheriffé) választották San Diegó megyében.

1852-ben a Kaliforniai Törvényhozó Testület tagjaként ismerkedett meg San Francisco vidékével. Magabiztosan közölte a családdal, „Megyünk San Franciscóba!” Ismét földet vásárolt és szőlőskertet létesített a pénzverdebeli hivatalos munkája mellett. Ám Sonoma völgye mágneses erővel vonzotta, 1857- ben földet vásárolt ott is, és Buena Vistának „keresztelte” el.

Jó barátok lettek General Mariano Vallejóval, Sonoma alapítójával. Haraszthy meggyőződésévé vált, hogy Európából különböző szőlő-ültetvényeket kell hozni Kaliforniába. l861-ben a Kaliforniai Törvényhozó Testület e célból hivatalos kiküldötté választotta őt. A hét hónapos európai úton 353 különböző szőlőcsemegéből 100 ezer szőlőpalántát hozott „haza”. 1863-ban Buena Vista Winery hivatalosan elismertetett. Ugyanezen év május 1-jén történt a nevezetes „kettős házasság megáldása”, amelynek szereplői Haraszthy Attila és Árpád, valamint Vallejo Jovita és Natália voltak.

De most, a sikerek tetőpontján, jött a tragédia! A név ismerté lesz később: phylloxera vasatrix – a tönkretevő. Először csak néhány szőlőtő barnult meg, meggyengült és elpusztult. Az 1860-as évek közepén egész sorok megsárgultak; a szőlőfürtök kicsik voltak és íztelenek. Haraszthy Ágoston, bár nem tudta megfogalmazni, de megtapasztalta a nagyon kicsi levéltetűk és bogárkák káros hatását a szőlőtövek gyökerére. Hősünket okolták az eddig ismeretlen szőlőtő-betegségért, és megkérdőjelezték az általa bevezetett európai módszereket.

1867-ben anyagilag csődbe ment, és leváltották a Buena Vista Szőlészeti Társaság elnöki pozíciójáról. Mint az 1840-es évek óta többször is, most is új helyre költözött. Nicaraguába ment rumot gyártani. Egy kis tengerparti helyre, San Juan Del Surba érkezett, amint egyik levelében írja. Majmok hintáztak a faágakon... Kakaó- és narancsültetvények öleltek át mindent, az indiánok által birtokolt kis helység főterén mindenki kereskedett valamivel.

1869. július 6-án Haraszthy Ágoston egy cukornádültetvény megtekintésére indult öszvérháton. Krokodilusoktól hemzsegő folyó állta útját. Egy ledőlt fát használt híd gyanánt, ám elvesztette az egyensúlyát, és beleesett a vízbe. Testét soha nem találták meg.

Így ért véget Haraszthy Ágoston élete. Lélekben velünk van!

A „Báró” Haraszthy Ágoston életével és munkásságával kapcsolatos színjáték rövidített magyar szövege. Összeállította Farkas Sándor nyugalmazott református lelkész, Sonoma.

Haraszthy200 Festival