hu en
Haraszthy200 Festival

A fesztivál hazai borászati partnerei

Haraszthy200 Festival

Tokaj Kereskedőház Zrt.

A Tokaj Kereskedőház a legnagyobb borászati és borkereskedelmi vállalkozás a Tokaji történelmi borvidéken. A vállalat több mint félévszázados borászati tapasztalattal rendelkezik, így mindig meghatározó szereplője volt Hegyalja életének. A Tokaj Kereskedőház az elmúlt néhány évben jelentős átalakuláson ment keresztül. Ez a fejlesztés érintette a cég teljes egészét, a vállalatirányítástól kezdve a saját szőlőterületek rekonstrukcióján át az érlelő hordópark teljes körű felújításáig. Így jött létre a Tokaj Kereskedőháznál a borvidék egyik legkorszerűbb borászati technológiája. Ezek a fejlesztések és ez a borászati beruházás méltó a tokaji bor és a Tokaji borvidék hírnevéhez, összhangban van a Hegyaljai tradíció megőrzésére irányuló törekvéssel, és biztosítja a borok kiváló minőségét. Az elmúlt bő fél évtizedben a Tokaj Kereskedőház a korábbi évekhez, sőt évtizedekhez képest is tökéletesen megváltozott. Ez a Kereskedőház már nem „az” a Kereskedőház. Tokaj-Hegyalja egyetlen állami tulajdonú pincészete 2008-ra, technológiailag és a borminőség szempontjából eljutott a modernizációnak arra a fokára, ahol immár nem a mennyiséggel, hanem a minőséggel kereskedik.

Haraszthy200 Festival

Haraszthy200 Festival

Szőke Mátyás Pincészete

A Mátrai borvidéken, Budapesttől mintegy 90 kilométerre, Gyöngyöstarjánban él és dolgozik a Szőke család, amely sok nemzedékre visszamenőleg foglalkozik szőlészettel-borászattal. Szőke Mátyás, a családi gazdaság vezetője, műszaki végzettségű szakember, de a 70-es évek óta már intenzíven foglalkozik bortermeléssel. A pincei munkákban nagy segítség Zoltán fia, aki már borásznak tanult. Mintegy 25 hektáron termesztenek, főként Olaszrizling, Királyleányka, Szürkebarát, Muscat Ottonel, Irsai Olivér, Chardonnay, Zengő, Muscat Lunel, Kékfrankos és Cabernet szőlőfajtákat. A szőlőfeldolgozást és a teljes borászati technológiát a gyorsaság, a kíméletesség és az igényesség jellemzi. Az évi 150–200 ezer palackozott terméket főként a borkereskedésekben és a vendéglátóiparban értékesítik. Szőke Mátyás a termelés mennyiségét és minőségét is folyamatosan fejleszteni kívánja, mert hiszi, hogy következetes minőségi munkával a borvidék hagyománya és adottságai piaci sikerhez vezetnek.

Haraszthy200 Festival

Haraszthy200 Festival

Gere Attila Pincészete

Ha villányiakat vagy borral foglalkozó mesterembereket keresünk a Gere családfán, akkor a dédszülőkig kell visszamennünk. Gere Attila dédnagymamája Villányban élt, férje volt a helybéli kádármester. Ezen a családi vonalon, 7 generáción át tudnak kimutatni borász ősöket; csak a nagyapával majd az édesapával szakadt meg a folyamat. A második világháború után tönkretették a paraszti birtokokat, a kitelepítésekkel pedig megszakították a családi hagyományok láncolatát. Gere Attila is az erdész szakmát választotta. A borászattal 1978-ban, apósa révén került kapcsolatba, akinek hagyományos módon készített kézműves borait kóstolgatva tudatosult benne, hogy a villányi vörösborokban hatalmas lehetőség rejlik. Ezen a családi ágon is tradíciónak számít a szőlőművelés és borkészítés. Gere Attila 1991-ben, tanult szakmáját feladva, megalapította a Gere családi vállalkozást, amely ma egyike Magyarország legismertebb pincészeteinek. A szőlőterület az évek folyamán szépen növekedésnek indult. A hosszú évek munkájának köszönhetően ma a pincészetnek 50 hektár területe van a borvidék olyan kiváló dűlőiben, mint a Kopár, a Konkoly, Csillagvölgy vagy az Ördögárok. Gere Attilát 1994-ben munkája elismeréseként az „Év borásza” megtisztelő címmel tűntették ki, mely még inkább ösztönözte a fejlődésre, az innovatív gondolkodásra. Ma már az ifjabb generáció is szerves része a pincészet hétköznapjainak. A család célja, hogy régi magyar mintára újra megvalósuljon a generációkon átívelő, felmenőkről utódokra szálló szőlőművelés és borászkodás.

Haraszthy200 Festival

Haraszthy200 Festival

Evowine borászat

Ez az új borászat az Egervin verpeléti romjain épült fel; 27 hektár szőlőn gazdálkodik, alapvetően kék szőlő fajtákkal. A telephely újjáépítését 2010 augusztusában kezdték el. A tulajdonosok letisztult, új, modern technológiát alakítottak ki a 2011-es szüretre. Első lépésként a régi pince betontartályai kaptak új belső bevonatot. Ennek eredményeképpen 24 ezer hektoliter, első osztályú tárolókapacitással rendelkezik a borászat. 2012-re készült el az új feldolgozó üzem is, ezzel a feldolgozó-kapacitás elérte a 20 ezer hektolitert. A borászatot Bálint László nemzetközi borakadémikus vezeti. Az eredetileg mérnök végzettségű szakember 14 éve foglalkozik a borral, 2009-ben Londonban szerezte WSET borászati diplomáját. László a birtokigazgatói feladatai mellett a Borigo Magazin szakírója és a Borkollégium vendég oktatója.

Haraszthy200 Festival

Haraszthy200 Festival

Bock Pince

Bock József németajkú apai és anyai ősei a XVIII. században a török uralom után elnéptelenedett Villány környékén telepedtek le. A család immár kilencedik generáció óta foglalkozik szőlőműveléssel és borkészítéssel. Bockéknak 1850-től van 2 hektárnyi területe a villányi Jammertál dűlőben, amelyet az államosításkor ugyan elvettek tőlük, de Bock Antal 1953-tól visszabérelte, 1958-ban pedig megvásárolta. A Bock-borok ettől az esztendőtől kezdve folyamatosan nyertek érmeket helyi és országos versenyeken. Bock József szakmáját tekintve lakatos. A villányi Mezőgépnél gyártáselőkészítőként dolgozott, de mint minden villányi, a munka után ő is a szőlőben folytatta a napot. Édesapja halála után, 1981-ben kezdett el önállóan bort készíteni. Egy évtizeden át még másodállásban volt bortermelő, amikor is a növekvő terület és a sikerek hatására úgy döntött, hogy főállásban foglalkozik a szőlővel és a borral. Ekkor két és fél hektáron gazdálkodott, ami mára 75 hektáros ültetvénnyé gyarapodott. Bock József a „hivatalos” borászkodástól (1991) számítva viszonylag hamar, 1997-ben lett az „Év bortermelője”. Ezt a kitüntetést számtalan nemzetközi és hazai elismerés előzte meg, illetve követte azóta is.

Haraszthy200 Festival

Haraszthy200 Festival

Gróf Degenfeld Szőlőbirtok

A német–magyar származású Degenfeld grófi család elhatározta, hogy – követve a több mint egy évszádos hagyományt – újjáélesztik ezt a régi szőlőbirtokot. A megvalósítás érdekében első osztályú termőterületeket, valamint egy ősi pincét vásároltak a Tokaj melletti Tarcalon. A 100 hektáros birtokrészek a tarcali Terézia dombon és a Mézesmál dűlőben, Mád, valamint Mezőzombor határában terülnek el, és egész Tokaj-Hegyalja legjobb szőlőterületei közé tartoznak. A birtok központi részén, az egykori vincellérképző iskola átalakítását követően, 2003-ban nyitotta meg kapuit Tokaj-Hegyalja első négycsillagos szállodája, a Gróf Degenfeld Kastélyszálló. A tulajdonosok folyamatos fejlesztéseket, beruházásokat végeznek annak érdekében, hogy boraik mindig a legkiválóbb minőségben kerüljenek a fogyasztók elé. Küldetésüknek tekintik a Tokaji bor és a borvidék megismertetését, népszerűsítését a nagyvilágban. „A nemesség kötelez” – a szőlőbirtok filozófiája a kompromisszumot nem ismerő minőségi munkában is tükröződik.

Összeállította Humayer Balázs
Haraszthy200 Festival