hu en
Haraszthy200 Festival

Jantner Emese és Feicht Zoltán
kortárstánc performansza

A fesztivál budapesti zárórendezvényére készült kortárs tánc performance a kiállítással egyetemben a Red and White címet viseli. Az alkotók/előadók Jantner Emese és Feicht Zoltán.

Jantner Emese Budapesten született. A Pécsi Táncművészeti Iskolában tanult, és két évvel később már tagja is lett a Pécsi Nemzeti Színháznak. Hét éven keresztül volt tagja a Bozsik Yvette Társulatnak, 1996-től pedig részt vett a Közép-Európa Táncszínház több produkciójában. A Frenák Pál Társulathoz 1999-ben szerződött le. Olyan korai darabokban szerepelt többek között, mint a Tricks & Tracks, vagy a Lakoma. 1999-ben és 2000-ben is elnyerte a Fülöp Viktor Táncművészeti ösztöndíjat. 2003 és 2006 között Párizsban folytatta tánctanulmányait. 2008-ban visszatért a Frenák Pál Társulathoz, ahol olyan darabokban szerepel, mint az InTimE, a Seven, a k.Rush és a Hymen.

Feicht Zoltán 1978-ban született Budapesten. A táncművészeti főiskolán végzett balettművész szakon. Magyarországon sok évet töltött a Magyar Nemzeti Balett tagjaként. Külföldön több társulattal is dolgozott. Táncolt a Grazi Operaháznál, az Ír Haraszthy200 FestivalNemzeti Balettnél, az Europa Dansenál, és a Cirque du Soleil-nél. Jelenleg a Frenák Pál Társulatnál táncol.

Maga a Kortárstánc elnevezés egy összetett és átfogó technikát jelöl, amely épít a XX. században kialakult különböző technika- és stílusrendszerekre. Ezen kívül beépíti mozgásanyagába és szemléletébe a „Release” (ellazulás) technika, az improvizáció és kontakt improvizáció elveit, gondolatait, szempontrendszereit és gyakorlatait.

A kortárstánc szabad műfaj. A kiállítási térbe helyezve reflektál környezetére, és a kiállítás tematikájára. A tánc egyesíti a festmények és a bor esszenciáit: a pontos, geometriailag meghatározó mozdulatok a kiállított festmények hangulatát idézik, míg a lendületesség és a táncra jellemző eufórikus hangulat a bor jelentéséhez köthető.

A festmények letisztult formavilága, a pontos határok és alakzatok emelkedett, a fehér színhez köthető asszociációt idéznek. A dionüszoszi kultúrából ismert bor és mámor kifejezés a vörös színt idézi meg. A tánc, a pillanat művészete, egyesíti ezt a kettős érzést.

Összeállította Feicht Zoltán

A Vörös és Fehér kiállítás zárórendezvénye,
B55 Kortárs Galéria, Budapest; 2012. október 30.

Haraszthy200 Festival