hu en
Haraszthy200 Festival

Timothy A. Betts köszöntője, B55 Galéria

Örülök, hogy itt lehetek ennek a csodálatos kiállításnak a megnyitóján. Ahogy Önök közül sokan tudják, jó egy hónapja Tokaj és Sonoma aláírt egy testvérvárosi megállapodást, amelyet Kaliforniában egy egyhónapos ünnepléssorozat követett, Haraszthy Ágoston születésének 200. évfordulójára emlékezve.

Szeptember folyamán a kaliforniaiak magyar kortárs műalkotásokban gyönyörködhettek, kivételes magyar borokat ízlelhettek meg, és visszaemlékezhettek ennek a különleges embernek az örökségére, aki oly sokat tett az amerikai borászat megalapításáért. Haraszthy Ágoston – vagy ahogy gyakran hívják: a „kaliforniai borok atyja” – sok tekintetben kiváló példája annak, hogy a kemény munka és a vállalkozó kedv miként virágozhat az Egyesült Államokban. Haraszthy pesti arisztokrata családba született, és 1840-ben érkezett meg a Haraszthy200 Festivaltengerentúlra. Kevesebb mint 28 év alatt megalapított egy várost Wisconsinban, seriffként szolgált San Diego megyében, és állami törvényhozási képviselő is volt. Marhákat tenyésztett, búzát és komlót termelt, gőzhajójáratot üzemeltett, szőlővel kísérletezett. Írt egy könyvet a borászatról, valamint tudósított egy San Franciscó-i lapnak. Voltak veszteségei és csalódásai, de soha nem adta fel. Számos kaliforniai bor – amelyeket az ünnepségsorozat programjai során remélem lesz alkalmuk megkóstolni – azokról az ültetvényekről származik, amelyeket ő alapított.

Ambiciózus és türelmetlen álmodóként – egyesek szerint – tipikus magyar volt. De a Haraszthy-sztori egy amerikai történet, amely sokkal összetettebb egy sikeres üzletemberénél. A források szerint Haraszthy ezredes – az Egyesült Államokban letelepedett első magyarként – egy erős és hosszan tartó kulturális örökség alapjait tette le, amelyen országaink máig osztoznak.

Őt követően az Amerikába érkező magyar telepesek ezrei fedezték fel a lehetőségek országát, ahol energiájukat, tehetségüket és képességüket kamatoztathatták. Erősebbé és sikeresebbé tették országunkat. Ezért sok mindent ünnepelhetünk együtt! A közelmúltban az országaink közötti formális diplomáciai kapcsolatok fennállásának 90. évfordulója adott erre alkalmat.

Ma a Vörös és Fehér kiállítás megnyitásával elindul a Haraszthy200 Fesztivál magyar része. Meggyőződésem, hogy az egész októberben tartó ünneplés a közös kulturális örökségünk legjavát hangsúlyozza – a művészeten, a zenén és természetesen a borokon keresztül. Szívemből köszönöm a szervezőknek ezt a nagyon fontos eseményt, és sok sikert kívánok a fesztiválnak!

Timothy A. Betts, az Amerikai Nagykövetség követtanácsosa

Elhangzott 2012. október 4-én Budapesten, a B55 Kortárs Galériában, a Vörös és Fehér kiállítás megnyitóján.

Haraszthy200 Festival