hu en
Haraszthy200 Festival

Dárdai Zsuzsa köszöntője,
Don Soker Galéria, B55 Galéria

Tisztelt Követtanácsos úr, Kedves Közönség! Szeretettel köszöntöm Önöket a Haraszthy200 Fesztivál magyarországi nyitókiállításán, a magam és a fesztivál további létrehozói, Saxon Szász János képzőművész és Humayer Balázs, a Tokaj-Sonoma Testvérvárosi Egyesület elnöke nevében.

San Francisco és Sonoma után Budapesten és Tokajban folytatjuk az emlékezést a kaliforniai szőlőtermesztés és borászat meghonosítójára, a Buena Vista Winery elindítójára, „Count Haraszthyra”, Sauk City/Széptáj város alapítójára, San Diego seriffjére, kórházak létrehozójára, a képviselőre, az íróra, a nagy utazóra…

Haraszthy200 FestivalHaraszthy Ágoston – aki üknagyapám nagybátyja volt, a családunkban nemzedékek óta ápoljuk az emlékét – a leleményesség, a vállalkozó kedv nagyszerű örökségét hagyta maga után. Pionír szellemisége bátorított bennünket abban, hogy „avantgárd lelkülettel” belevágtunk e nagyszabású fesztivál szervezésébe, amelyben kiállítások, gyermekprogramok, konferenciák, borászati események, táncestek és hangversenyek sora követte és követi egymást több hónapon át Kaliforniában és Magyarországon.

Ezzel a civil kezdeményezéssel mi is országimázst építünk. Haraszthy Ágoston az első magyar volt, aki hivatalosan letelepedett Amerikában, magyarként volt amerikai, ezt idehaza kevesen tudják, ezért a fesztivál célja az is, hogy bemutassuk, hogyan lesz valaki ismét, amerikaiként magyar. Itt és most a művészet erejével, szépségével emlékezünk rá: magyar és amerikai alkotók a bor színeire és színárnyalataira asszociáló Vörös és Fehér alkotásaival.

Köszöntöm a jelenlévő művészeket, külön Harasztÿ Istvánt, aki szintén oldalági rokona Haraszthy Ágostonnak. Véleményem szerint a művészet az, ami nem ismer határokat, ugyanakkor összeköt földrészeket, évszázadokat, népeket, kultúrákat és országokat. Fogadják szeretettel ezt a kezdeményezést!

Dárdai Zsuzsa művészetkritikus

Elhangzott a Haraszthy200 Fesztivál Red & White című kiállításainak megnyitóján, a Don Soker Kortárs Galériában San Franciscóban, 2012. augusztus 30-án, majd jelen formájában a B55 Kortárs Galériában Budapesten, 2012. október 4-én.

Haraszthy200 Festival