hu en
Haraszthy200 Festival

Humayer Balázs: Tokaj-Sonoma Egyesület

Egy magyar borászati küldöttség 2011 novemberében Kaliforniában járt, s tagjai többek között ellátogattak Sonomába, a Haraszthy Ágoston által alapított Buena Vista borászatba is. A borászat tulajdonosával, Jean-Charles Boisset-val való beszélgetés során jött az ötlet, hogy Haraszthy Ágoston születésének 200. évfordulóját méltó módón ünnepelhetnénk meg, ha Sonoma és Tokaj városa testvérvárosi szövetségre lépne egymással. Ez a párosítás kitűnő lehetőség a két bortermeléssel foglalkozó város számára, hogy kölcsönösen tanuljanak egymástól, kulturális és gazdasági téren egyaránt.

A kezdeményezést a Haraszthy200 Fesztivál szervezői is fontosnak tartották, így pár hónapos egyeztetés után, 2012 tavaszán, Sonoma és Tokaj város vezetése hivatalosan is megszavazta a testvérvárosi kapcsolat elindítását. A két polgármester Haraszthy Ágoston születésnapi ünnepségére, 2012. augusztus 31-ére jelölte ki az alapító okiratok aláírását.

Egy ilyen testvérvárosi kapcsolat akkor tud jól működni, ha a kezdeményezés sorsát a városok civil lakossága a szívén viseli, ezért idén tavasszal Kaliforniában civil Haraszthy200 Festivalszervezetként megalakult a Sonoma-Tokaj Tesvérvárosi Bizottság, melynek elnöke George Webber lett, tagjai pedig olyan Sonomában élő magyar és amerikai polgárok, akiknek fontos ennek a tengerentúli kapcsolatnak az ápolása. 2012 júniusában Magyarországon is megalakult 18 magánszemély részvételével a Tokaj-Sonoma Egyesület, amelynek elnöke Humayer Balázs, a Haraszthy200 Fesztivál társszervezője, alelnöke pedig Májer János, Tokaj város polgármestere lett.

Egy héttagú magyar delegáció 2012. augusztus végén látogatott Sonomába. A látogatás fő céljai voltak: a két városvezető találkozása;, Sonoma intézményeinek megismerése; megismerkedés a kinti magyar közösséggel; a két város közötti testvérvárosi alapító okiratok aláírása és a jövőbeni együttműködés elindítása.

Augusztus 28-án a sonomai városházán a polgármesteri találkozóval kezdődtek a programok. A delegáció meglátogatta a város intézményeit: a kórházat, ahol MRI és diagnosztizáló robotok állnak a betegek rendelkezésére; a város általános és középiskoláját, ahol a teljes áramszükségletet saját napkollektorok segítségével fedezik; valamint a művelődési házat, ahol a tokaji gyermekek rajzait is kiállították.

A magyar delegáció tárgyalt a Sonomai Állami Egyetem Borászati Intézetének dékánjával egy Tokajjal közösen indítandó borászati csereprogramról, valamint meglátogatta az Amerikai Kulináris Intézetet, ahol jelenleg is az Egyesült Államok legjobb szakácsait, cukrászait és sommelier-it képezik. A delegáció látogatást tett a magyar vonatkozású borászatokban, így a Molnár Család „Tricycle” nevű borászatában, valamint a Yountville-ben található Kapcsándy Családi Pincészetben. A küldöttség a Haraszthy ünnepségek keretében megtekintette a Bartholomew Parkban található Haraszthy Villát, ahol egy kis múzeumban a mai napig láthatók Haraszthy Ágoston munkásságának emlékei.

A Buena Vista borászatban augusztus 31-én került sor a testvérvárosi alapító okiratok ünnepélyes aláírására, amelyet másnap Sonoma főterén egy három órás Haraszthy200 FestivalHaraszthy200 ünnepség követett, ahol Kaliforniában élő magyar néptáncosok, népzenészek és huszárok adtak műsort.

Tokaj és Sonoma több területen kíván a jövőben sikeresen együttműködni. Mivel mindkét város számára a legmeghatározóbb iparág a borászat, 2013-tól egy borászati csereképzési programot szándékoznak elindítani a résztvevő felek. A cél, hogy minden évben tokaji borászok töltsenek el 3–6 hónapot sonomai borászatoknál, ahol a kaliforniai borkészítés és boreladás fortélyait tanulhatják meg. A sonomai szakembereket is várják a tokaji borászatokba, ahol az ottani termőterületek és az aszúkészítés sajátosságaiba kaphatnak betekintést.

A borászati együttműködés mellett az egyesület a középiskolások számára kaliforniai tanulási lehetőséget szervez, valamint mindkét civil szervezet kitűzte nyári táborok szervezését is. Művészeti elemként, a Sonomában működő művész rezidencia programba való bekapcsolódás a cél. Ennek keretében évente egy-egy tokaji művész 6 hónapig élvezhetné a sonomai Művelődési Ház vendégszeretetét.

A 2012. augusztusi látogatás válaszaként 2013 májusában egy sonomai delegáció érkezik Magyarországra, ahol Budapesttel és természetesen Tokajjal ismerkednek majd meg. Mindkét egyesület tagjai bíznak abban, hogy a Haraszthy Ágoston születésének 200. évfordulója alkalmából megszületett testvérvárosi kapcsolat hosszú éveken keresztüli gyümölcsöző együttműködést hoz mindkét város lakói számára.

Humayer Balázs, a Tokaj-Sonoma Egyesület elnöke

A Haraszthy200 Borkonferencia előadása; Tokaj, 2012. október 5.

Haraszthy200 Festival