hu en
Haraszthy200 Festival

Prácser Hajnalka: Sonoma és Tokaj
– két város, két borvidék

A Haraszthy200 konferencia és az előadás apropója is Haraszthy Ágoston születésének 200. évfordulója. Haraszthy Ágoston személye méltán ihletett egy egész ünnepségsorozatot az idén az Egyesült Államokban és Magyarországon is. Ennek keretében Tokaj és Sonoma városok testvérvárosi szerződést kötöttek Haraszthy200 Festivalegymással az idén szeptemberben, és elhatározták, hogy a jövőben folyamatos szakmai kommunikáció és együttműködés keretében erősítik meg a két híres, történelmi borrégió kapcsolatát.

Ennek részeként az előadás legfőbb célja az, hogy a két város között húzódó releváns párhuzamok mentén kicsit bemutassa a Sonoma völgyet, az ott virágzó borkultúrát a hallgatóságnak, és egy rövid bepillantást tegyen a város életébe is.

Az előadás első részében Sonoma város, Sonoma völgy mint borvidék és Sonoma megye kerül rövid bemutatásra. A város igen fontos szerepet játszott Kalifornia állam történelmében, sok híres történelmi személyiségnek adott otthont, mint például Vallejo generális vagy akár Jack London, aki az indián elnevezésre alapozva a Hold völgyeként híresítette el a Sonoma völgyet.

Fontos része az előadásnak a borvidék bemutatása, és ezen keresztül Haraszthy Ágoston szakmai adaléka a régió borászati fejlődéséhez. A két vidék nagyon sok hasonlóságot hordoz magában. Érdekes összevetni a két várost és a két régiót is történelmi, földrajzi, turisztikai, társadalmi, szőlészeti-borászati szempontból is; Haraszthy200 Festivalérdekes megnézni a természeti adottságokat, az aktuális szakmai filozófiákat, törekvéseket, értékrendszereket.

Az előadásban felvetődnek majd olyan konkrét kérdések is, amelyek érintik a két város között frissen kialakuló testvérvárosi kapcsolat kérdéskörét: mit tanulhat a két régió egymástól, hogyan profitálhat legjobban a két város a testvérvárosi kapcsolatból, mik azok az értékek, melyeket mindenképpen meg kell osztanunk egymással.

Hogyan kellene megvalósítanunk egy működő kommunikációt, megkezdeni egy szakmai dialógust a két régió között, elindítani egy kidolgozott kereteken belül működő információ- és szakembercserét: ezek mind kérdések, melyeknek átgondolását próbálja az előadás egy kicsit elkezdeni, megindítani.

Prácser Hajnalka borász, Erzsébet Pince, Tokaj

A Haraszthy200 Borkonferencia előadása; Tokaj, 2012. október 5. (Az előadás további része feldolgozás alatt.)

Haraszthy200 Festival